TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN’DA TEKNOFEST HEYECANI YAŞANDI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN’DA TEKNOFEST HEYECANI YAŞANDI

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Türkiye dışında ilk kez Azerbaycan’da gerçekleşti. 26-29 Mayıs'ta Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Milli Park'ta düzenlenen TEKNOFEST halkın yoğun ilgisiyle karşılandı.

Festival öncesi ziyaretçilerini ağırlayan BAYKAR Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki birlikteliği güçlendirmek ve kritik teknolojileri geliştirmek için TEKNOFEST`in Azerbaycan`da düzenlenmesi kararının alındığını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev TEKNOFEST’te Bir Araya Geldi

Teknofest’i bölge ve uluslararası kamuoyunda gündeme taşıyan bir diğer husus kardeş devletlerin liderlerini tekrar bir araya getirmesi oldu. Festival kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Bakü’de buluştu, ilk kez yurt dışında düzenlenen TEKNOFEST etkinliğini birlikte izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de Düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan'ın Seçkin Gözlemci Günü'nde Konuşma Yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında can Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nde katılımcılarla beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu dile getirdi. Bağımsızlığın nasıl kazanıldığını, ne kadar değerli olduğunu çok iyi bilen bir milletin evladı olarak Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; "İstiklal ve istikbal yolunda verdiğimiz şanlı mücadeleleri, şehadetleriyle taçlandıran kahramanlarımızı rahmet ve hürmetle yâd ediyorum. Rabbim aziz şehitlerimizin ruhlarını şad, mekânlarını cennet eylesin. Rabbim bizleri de şehitlerimizin kutlu ve mübarek yolundan ayırmasın." dedi.

 

 İki hafta önce Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ise Bakü'de bir başka tarihî buluşmaya yine birlikte imza attıklarını ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in şahsında can Azerbaycan'ın mümtaz halkına samimi misafirperverlikleri için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Hazar'ın incisi Bakü'de bir millet, iki devlet, tek festival şiarıyla dünyanın en gözde Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'i gerçekleştiriyoruz. Aziz Sancar hocamıza bu gurur günümüzde heyecanımızı paylaştığı için yine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Rüzgârların şehri güzel Bakü'den Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte mücadele ettiği toprakların her karışına, Natavan'ın gazelinin işitildiği ovalara, şehidimiz Hüdayar kardeşimizin türkü söylediği diyarlara, Gence'ye, Şuşa'ya, Fuzuli'ye, Laçin'e, Azerbaycan'ın her bölgesine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bugün bir kez daha burada vücut bulan ebedî ve ezelî kardeşliğimizi Rabbim daim eylesin."

 

Bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesisinin 30. yıl dönümünü büyük bir gururla idrak ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: "Ortak tarihimizden aldığımız ilhamla aramızdaki dostluk ve muhabbeti daha da sağlamlaştırıyor, birlik ve beraberliğimizi daha da perçinliyoruz. Her ne kadar diplomatik münasebetlerimiz 30 sene önce kurulmuş olsa da kader birliğimiz tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır. 1915'te Çanakkale'de, 1918'de Gence'de, Bakü'de ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde yüreklerimiz ve bileklerimiz ortak mücadelemizde tekrar beraber olmuştur."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi ürünlerinin üretiminde geldikleri yerin önemli olduğunu ancak henüz önlerinde kat edilecek çok mesafe bulunduğunu belirterek, her hususta olduğu gibi savunma sanayinde de gençlerin birikimine, enerjisine, azmine, gayretine güvendiklerini, TEKNOFEST'in de bu güvenin sembolü bir etkinlik olduğunu kaydetti.

Aliyev: Bizim Yanımızda Her Daim Türk Kardeşlerimiz Vardır

Festival kapsamında ev sahibi Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bir konuşma yaptı. Aliyev konuşmasında; "Bildiğiniz gibi bugün Azerbaycan'da bayram günüdür." diyen Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a değinerek; "Bu bayramı iki kat bayram yapan sayın kardeşimin burada olmasıdır. Bizim yanımızda daim Türk kardeşlerimiz vardır." diye ekledi.

Aliyev ayrıca "Milli Kurtuluş Günü'nde Recep Tayyip Erdoğan Şuşa'daydı. Biz bu bayram günlerini bir arada geçirdik ve tarihi Şuşa Beyannamesi’ni imzaladık." sözlerini kullandı.

TEKNOFEST'in önemine değinen Aliyev; "Türkiye ve Azerbaycan gençleri birbirine yakın oldu, birbirini tanıdı ve gelecekte de birbirlerini tanıyacaklar. Hürmetli Aziz Sancar da teşrif buyurdu. Aziz Bey ile geçen görüşmemizi hatırlıyorum. Benimle görüştükten sonra Şuşa'ya gitti. Gençler için Aziz Sancar için örnektir. Hem adil, hem Türkçü, hem vatansever. Siz gençler Aziz Sancar'a yetişmeye çalışmalısınız." dedi.

 Bayraktar İHA’lar için Türkiye'ye ve Selçuk Bayraktar'a da teşekkür eden Aliyev; "İkinci Karabağ Zaferi'nde Bayraktar İHA'ların rolünü dünyada bilmeyen yoktur. Selçuk Bey dün Şuşa'daydı. Halklarımız fedakârcasına birliğini temin etmek için her zaman bir adıma hazırdı. Eminim ki bizim gençlerimiz Selçuk Bey gibi olmaya çalışacaklar." dedi.

İki Lider SOLO TÜRK Ekibinin Gösterisini İzlediler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev TEKNOFEST'teki konuşmalarının ardından; Azerbaycan Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Türk Yıldızları ve Solo Türk ekibinin akrobasi gösterisini izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile birlikte TEKNOFEST Azerbaycan alanındaki stantları ziyaret ederek silahlı insansız hava aracı olan “Akıncı” önünde fotoğraf çektirdi.

Selçuk Bayraktar ve Prof. Dr. Aziz Sancar da stantları ziyaret ettiler. Özellikle gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştılar. Türk gençlerinin bilim ve teknolojiye olan ilgisinin artmasında önemli bir rol oynayan TEKNOFEST’in yanı sıra Bayraktar-Sancar ikilisinin etkisi ise yadsınamaz boyutlara ulaşmış görünüyor. Selçuk Bayraktar’ın Baykar firması ile Karabağ Savaşı başta olmak üzere tüm dünyada kazanmış olduğu haklı başarı ve Prof. Dr. Aziz Sancar’ın elde ettiği bilimsel başarıların, Türk gençleri tarafından da anlaşıldığı yoğun bir biçimde hissedildi. Bu ikilinin hem bilimsel ve teknolojik başarıları hem de vatan ve milletlerine olan düşkünlüğü onları gençler için önemli bir rol model haline getirmiş bulunuyor.

 

Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar: Memleketimizin Yükselmesi İçin Çok Ama Çok Çalışın

Azerbaycan’da gerçekleştirilen bu önemli etkinliğin dünyaca ünlü bir konuğu vardı. Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da Azerbaycan TEKNOFEST'e katılım sağladı. Festivalde konuşmasını gerçekleştiren Sancar gençlere çok önemli mesajlar verdi.

"Ödül Almak İçin Yola Çıkmayın"

Prof. Dr. Aziz Sancar değerli düşüncelerini şu şekilde paylaştı: “Bugün Türk dünyasında ilk Cumhuriyet olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 104. Kurtuluş yıl dönümüdür. Bu vesileyle tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize kutlu olsun. Tüm Türk dünyasına kutlu olsun. Sevgili gençler, Bakü’de Teknofest Azerbaycan’da sizlerle buluşmaktan dolayı çok bahtiyarım. Sizlerin bilim ve teknoloji alanında çalışma yapma isteğiniz beni çok mutlu ediyor. Bir büyüğünüz olarak sizlere önemli gördüğüm bir konu hakkında tavsiye vermek isterim. Ben kanser ile ilgili çalışırken Nobel kazanayım diye yola çıkmadım. Bu hastalığa karşı bir derman bulabilir miyiz diye çalışmaya başladım. Hayatta ve işlerinizde yükselmek veya ödül almak gibi amaçlar için çalışmayın. Yaptığınız her işte hep en iyi olmaya çalışın. Daha da önemlisi insanlığa ve memleketinize değer katmaya çalışın. Dürüst, ahlaklı ve adaletli olun. Eğer bu şekilde çalışırsanız mutlaka ödülünüzü alırsınız. Ayrıca yaptığınız işlere karşı duyduğunuz tutkunun sönmesine izin vermeyin. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken; “Ya ben seni alacağım, ya sen beni!” dediği gibi tutkuyla ve gayretle çalışın.”

 

"Yenilgiyi Asla Kabul Etmeyin"

“Sevgili gençler, memleketinizi sevmekten asla vazgeçmeyin. Benim için en önemli olan şeylerden biri; Türk dünyasının kalkınması ve Türk gençlerinin bilimde en ön sıralarda yer almasıdır. Mardin, Savur’dan gelen ve okuma yazma dahi bilmeyen bir ailenin çocuğuna bu şansı veren milletimize güvenin. Memleketimizin… Memleketimiz dediğim zaman ben hem Türkiye hem Azerbaycan’ı kastediyorum. Memleketimizin yükselmesi için çok ama çok çalışın. İşler yolunda gitmediğinde dahi düzeltmek için mücadele edin. İnatçı olun ve yenilgiyi asla kabul etmeyin. Ben 40 yaşıma kadar günde en az 18 saat çalıştım. Gençliğimde çoğu geceyi laboratuvarda geçirdim. Şimdi de 12 saatten az çalışmıyorum.

 

“Tanrı Türk’ü korusun!”

“Unutmayın, çalışmak ve insanlığa faydalı olmak size, kendinizi hep daha iyi hissettirecek. İnsanlığa, ülkenize yararlı bir iş yapmanın verdiği huzur hep daha mutlu olmanızı sağlayacak. Siz gençleri bilime yönlendiren bu festivalleri düzenleyen abi ve ablalarınıza çok teşekkür ediyorum. Bu bilim festivallerine destek veren cumhurbaşkanlarımız Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev’e yürekten şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Allah yardımcınız olsun. Tanrı Türk’ü korusun.” ifadeleriyle konuşmasını bitirdi.

 

Selçuk Bayraktar: “TEKNOFEST, Topraklarımızı Yeşertecek Yüksek Teknolojiyi Tüm Toplumla Geliştirme Seferberliğidir”

            TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar Azerbaycan’da yoğun ilgi ile karşılandı. Bayraktar;  "TEKNOFEST semalarımızı, denizlerimizi, topraklarımızı koruyup yeşertecek, yüksek teknolojiyi tüm toplumla birlikte geliştirme seferberliğidir." dedi.

“Bize Düşen Türk Çocuklarının Yolunu Açmak İçin Durmadan Çalışmaktır”

            TEKNOFEST’in şiarının artık zihinlerde yer ettiğini gördüğünü belirten Bayraktar; “Bundan sonra bize düşen Türk çocuklarının yolunu açmak için durmadan çalışmaktır. İnanıyorum ki bu yarışmalardan çıkacak genç kardeşlerim bu ruhtan aldıkları feyzle ilerleyecek, tam bağımsızlık mücadelesinde en önde olacaklardır.” dedi.

 

"Aşk Olsun Azerbaycan, Aşk Olsun Türkiye"

            TEKNOFEST Azerbaycan'ın yürütücüleri ile Türkiye ve Azerbaycan taraflarına teşekkür eden Bayraktar; “Gece gündüz emek veren Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’mızdaki ekibimiz ve gönüllerimiz olmasaydı bu kadar başarılı bir TEKNOFEST yaşayamazdık. Çalışmalarını yürüttüğü ABD'den Bakü'ye gelerek bizleri ve gençleri şereflendiren Aziz Sancar hocamıza da yürekten teşekkür ediyorum. Azerbaycanlı bacı ve gardaşlarıma minnettarlığımı ileteceğim. Kardeşliğimizi daha güçlü kılacak TEKNOFEST'i himaye eden Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere desteğini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Can Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü mübarek, aşk olsun Azerbaycan, aşk olsun Türkiye!” ifadelerine yer verdi.

 

"İki Devlet, Tek Millet" ve TEKNOFEST

TEKNOFEST Azerbaycan kapsamında düzenlenen yarışmalara toplam 1000 takım olmak üzere 5 bin yarışmacı başvurdu. Başvuruda bulunan 1000 takımın 250'den fazlası finale kaldı. TEKNOFEST Azerbaycan kapsamında Bakü Crystal Hall'de düzenlenecek girişim zirvesi Take Off Bakü'ye ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, Pakistan, Mısır, Arjantin, Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 32 ülkeden katılım oldu.

TEKNOFEST bu yıl, 4 gün boyunca 10 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları, Bakü Crystal Hall’de düzenlenecek girişim zirvesi Take Off Bakü, Türk ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinin Bakü semalarındaki gösteri uçuşları, Türkiye ve Azerbaycan’dan festivale katılan devlet ve özel şirketlerin yenilikçi ürünleriyle özel sergi alanları, şovlar, ödül törenleri, konserler, lazer ve dans gösterileriyle ziyaretçilerini ağırladı.

Ziyaretçiler, su yüzeyinde gerçekleşecek uçuş şovları, 720 derece dönebilen uçuş simülatörü, havada uçuş deneyimi yaşatan hava tüneli, Bakü Meydanı`nda yapılacak lazer şovları ve her akşam gerçekleştirilen konserleri ilgiyle takip ettiler.

Zirvede 32 ülkeden gelen 287 start-up firması kendi projesini tanıttı. Teknofest, Bayraktar insansız hava araçlarının Karabağ Savaşı seyrini değiştiren başarısı ekseninde, Türkiye ile Azerbaycan arasında artan savunma iş birliğini derinleştirecek önemli bir buluşma noktası oldu.

Hürkuş Nefesleri Kesti

Teknofest Azerbaycan’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii standında kariyer fırsatları konusunda ziyaretçileri bilgilendirdiler. Hürkuş temel eğitim uçağı da bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Hürkuş, Azerbaycan’a deneysel test pilotları ile ilk kez uçarak ulaştı. Nefes kesen uçuş gösterilerinin yer aldığı festivalde, Türkiye’nin ilk ve tek özgün genel maksat helikopteri T625 Gökbey de statik alanda sergilendi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii standındaki Milli Muharip Uçak’ın VR destekli simülatörü yer aldı. Ziyaretçiler VR teknolojisi sayesinde 5’nci nesil uçak ile uçuşu deneyimleyebildiler.

TEKNOFEST Diğer Türk Cumhuriyetlerinde de Devam Edecek

Ülkemizin gururu, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşti. Bu yıl ilk kez yurt dışına açılarak uluslararası arenaya taşınan TEKNOFEST’i 4 gün boyunca 300 binden fazla kişi ziyaret etti. Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta gerçekleştirilen festivalde 10 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında dereceye girenler ödüllerini Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. İlham Aliyev’den aldı. Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da katıldığı TEKNOFEST, Azerbaycan halkı tarafından çok büyük ilgi gördü. Yarışmalarda dereceye girenlere toplamda 260 bin Azerbaycan Manatı ödül verildi.

Alana, AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ile Karabağ Savaşı’nda başarısını ortaya koyan Bayraktar TB2 SİHA’lar da yerleştirildi. Türk ve Azerbaycanlı teknoloji tutkunlarının yarıştığı yarışmalardan Smart Karabağ Hackathon’un, Karabağ’ın imarına yönelik projeleriyle ilgi odağı oldu.

Azerbaycan’da büyük bir coşku ve katılım ile gerçekleştirilen TEKNOFEST’in kendi ülkelerinde yapılması için Türk Cumhuriyetlerinden talep olduğu belirtildi. Bu bağlamda TEKNOFEST’in bir sonraki uluslararası ayağının Özbekistan olması bekleniyor.