TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
“Azerbaycan’da Emekçilerin Haklarının Korunmasında Ciddi Adımlar Atılıyor!” | Türkiye Azerbaycan Dergisi

“Azerbaycan’da Emekçilerin Haklarının Korunmasında Ciddi Adımlar Atılıyor!”

Eyüp Alemdar’ın Türkiye – Azerbaycan ilişkileri hakkındaki değerlendirmeleri şöyle…

Türkiye ve Azerbaycan arasında her alanda olduğu gibi sendikal alanda da son derece kuvvetli bağlar bulunuyor. Azerbaycan konusundaki hassasiyetini her fırsatta ortaya koyan TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve KOOP-İŞ Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, iki ülke arasında sendikalar arasındaki ilişkiler hakkındaki görüşlerinde Türkiye Azerbaycan Dergisi ile paylaştı. Değerlendirmesinde “Karabağ’daki işgal son bulsun” diye çağrı yapan Alemdar, işgal altında bulunan Azerbaycan toprakları konusundaki faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Azerbaycan’da sosyal devlet anlayışının her gün daha da geliştiğini vurgulayan Alemdar, ayrıca Azerbaycan düzenlenen çalışma ziyaretlerindeki izlenimlerini ve ortak faaliyetleri de Türkiye Azerbaycan Dergisi’ne detaylı olarak değerlendirdi.

Eyüp Alemdar’ın Türkiye – Azerbaycan ilişkileri hakkındaki değerlendirmeleri şöyle…

“Vizelerin Kaldırılmasıyla Uzun Zamandır Beklenen Tarihi Bir Adım Atıldı”

Tek millet, iki devlet olarak Türkiye ve Azerbaycan, her alanda birbirine çok sıkı bağlarla bağlı olan ve ilişkilerini günden güne artıran, bu bağlılığını da tarihin derin köklerinden alan iki kardeş devlettir. Ayrıca son yıllarda da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, birbirlerini son derece iyi anlayarak geliştirdikleri dış politikalarında birbirlerine karşılıklı özeni, samimiyeti ve kardeşliği pekiştirecek adımlar atmaktadır. Sevinçlerini spordan kültüre, siyasetten tarihe her alanda paylaşan iki devlet, en zor zamanlarında kayda değer işbirlikleri sergileyerek birbirlerinin yanında olmaya gayret etmişlerdir. Son olarak vizelerin de kaldırılmasıyla uzun zamandır beklenen tarihi bir adım atılmış ve iki taraf birbirine daha da yakınlaşmak için önemli bir fırsat elde etmiştir. İki ülkenin uluslararası ilişkilerinde yüksek düzeyli işbirliği mekanizmaları son derece önemli rol oynamış ve bütün bunların sonunda Azerbaycan ile Türkiye dünyada benzerine az rastlanacak son derece yakın ilişkiler kurmuşlardır. Geçtiğimiz 10-15 sene içerisinde sosyal alanda gelişen ilişkilerde sendikal boyutta da önemli adımlar atılmıştır.

“Azerbaycan’da Emekçilerin Haklarının Korunmasında Ciddi Adımlar Atılıyor!”

Azerbaycan’da emekçilerin haklarının korunmasında ve sosyal devletin geliştirilmesine ilişkin ciddi adımlar attığını gözlemliyoruz. Henüz birkaç ay önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından ülkedeki asgari ücretin artırılmasına ilişkin bir kararname yayınlaması bu çerçevede değinmemiz gereken oldukça önemli bir noktadır. Azerbaycan’da gün geçtikçe sendikaların güçlendiği bir ortamda, çalışanların haklarının korunması ile ilgili çalışmalar her geçen gün artarak devam etmektedir. Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Azerbaycan Hemkarlar İttifakları Konfederasiyası - AHİK) altında yaklaşık 1,6 milyon işçi bulunmakta ve 1993 yılında kurulan bu yapı günümüzde son derece aktif rol almaktadır. Bizim de KOOP-İŞ olarak kendileri ile dostane ilişkilerimiz bulunmaktadır. 

“AHİK Yöneticilerimizin Türkiye Sevgisini Görmek Bizleri Mutlu Ediyor”

2005 yılından bu yana Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurullarını Azerbaycan’da toplayarak, Türkiye’de ve Azerbaycan’da AHİK ile pek çok ortak etkinlik düzenleyerek, işbirliği protokolleri imzalayarak, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulunarak bu yakın ilişkinin örneklerini ortaya koymuştuk. Yine TÜRK-İŞ’e bağlı kimi sendikalarımızın Başkanlar Kurulları toplantılarının bazıları da Azerbaycan’da yapılmıştı. Bugün ise TÜRK-İŞ ve Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun 19-26 Ağustos’ta İstanbul’da yapılacak Başkanlar Kurulu’nun heyecan ve mutluluğu içerisindeyiz. Gerek TÜRK-İŞ, gerekse Koop-İş Sendikası olarak, başta Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz olmak üzere Türkçe konuşan toplumlarla dostane ilişkilerimizin daha da pekiştirilmesini dilemekteyiz. Her Azerbaycan ziyaretimizde, AHİK yöneticilerimizin Türkiye sevgisini görmek ise bizleri ayrıca mutlu eden bir durumdur. Öte yandan, Azerbaycan’da emekçilere verilen güvenceler noktasında Azerbaycan’daki kardeşlerimizin şanslı işçi gruplarından biri olduğu rahatlıkla söylenebilecektir.

“Azerbaycan’a Destek Vermek İçin Üyelerimize Çağrıda Bulunduk.”

Azerbaycan’ı yakından izliyoruz ve kardeşlerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Buna bir örnek vermek gerekirse ilk aklıma gelen olaylardan birisi; 2016 yılında başlatılan bir imza kampanyası bünyesinde Azerbaycan’a destek vermek için üyelerimize çağrıda bulunduk. Bildiğiniz gibi, o yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Azerbaycan’ın toprağı olan Karabağ bölgesinde bulunan Sarsang Su Kaynağı’nı Ermenistan’ın siyasi saiklerle kullanarak sınırda yaşayan Azerbaycanlı kardeşlerimizi içme ve sulama suyuna erişimden mahrum bıraktığına ve bunun insan haklarına aykırı olduğuna vurgu yaparak işgalin bitirilmesi doğrultusunda bir karar vermişti. O günlerde Azerbaycan topraklarındaki Ermeni işgalinin bitirilmesi ve bu kararın uygulanması için uluslararası alanda bir duyarlılık oluşturmak adına bir imza kampanyası başlatılmıştı. Biz o zamanlarda kardeş Azerbaycan halkının ve ülkesinin yanında olmayı insani bir görev ve sorumluluk olarak değerlendirdik. Gerekli duyurularımızı yaparak üyelerimizin ve yakınlarının da bu kampanyaya aktif destek vermesini rica ettik. 

“Karabağ’da İşgal Son Bulsun!”

Karabağ, Türkiye için de büyük öneme sahiptir. Biz Türkiye ve Azerbaycan’ın iki kardeş ülke olduğunu her fırsatta belirtiyoruz. Karabağ’ın kanayan yarası, Türkiye’de bizler için de kabul edilmesi mümkün değildir. Uluslararası hukukun uygulanması, Ermenistan’ın haksızca işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesini, aslında kısaca hakkın yerini bulmasını istiyoruz ve buradan sizin vasıtanızla da çağrımızı yeniliyoruz; Karabağ’da işgal son bulsun!

“KOOP-İş Olarak Azerbaycan Türkü Kardeşlerimizin Yanındayız!”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini bayrak edinen büyük Türk milleti, barışı, kardeşliği savunmasının yanı sıra hakkın, hukukun ve adaletin de savunucusudur; Azerbaycan’a ve Azerbaycan Türkü kardeşlerimize yapılan bu haksızlığın karşısındadır. KOOP-İŞ Sendikası olarak bizler de, hakkı, hukuku ve adaleti, yurtta ve dünyada barışın bir teminatı olarak görüyor, bu haklı davalarında Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, 19-26 Ağustos’ta İstanbul’da yapılacak TÜRK-İŞ ve AHİK Başkanlar Kurulu’nun, yakın dostluğumuzu daha da pekiştirmesini diliyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.