TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Azerbaycan’da 2 Şubat Gençler Günü Kutlandı | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Azerbaycan’da 2 Şubat Gençler Günü Kutlandı

1 Şubat'ta Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve First Lady Mehriban Aliyeva, ülkede yaşayan gençlerle bir araya geldi.

Azerbaycan’da 2 Şubat Gençler Günü, ülke genelinde birçok etkinlikle kutlandı. 1 Şubat günü ise Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve First Lady Mehriban Aliyeva, ülkede yaşayan gençlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Aliyev, gençlerle yakından ilgilendiği Azerbaycan Gençleri Gününe Hasredilmiş Cumhuriyet Toplantısı’nda bir de konuşma yaptı ve Azerbaycan gençleri hakkında son derece önemli konulara değindi. Gençlerle son derece samimi bir havada geçen konuşmasında İlham Aliyev, Azerbaycan’ın gençler hakkında siyasetiyle ilgili bilgiler vermesinin yanı sıra kendi gençlik yıllarında başına gelen bazı olayları da toplantı katılımcılarıyla paylaştı.

 

Bağımsızlık öncesi dönemde Azerbaycan’ın Milli Lideri Haydar Aliyev tarafından verilen mücadeleye değinen İlham Aliyev, artık Azerbaycan gençlerinin bağımsız bir devlet devrinde yaşadığını ifade etti ve öğütler verdi. Azerbaycan’ın gençlikle ilgili politikalarını anlatan Aliyev, bu alanda gelişmeye de vurgu yaptı. Azerbaycan’da gençlik alanında modern siyasetin 1994 yılında başladığını ifade eden Aliyev, söz konusu yılda Gençler ve Spor Bakanlığı’nın kurulduğunu ve bunun çok kayda değer bir hadise olduğunu söyledi. O senelerde, Azerbaycan’ın ekonomik olarak ağır koşullarda bulunduğuna ve zorluklara bakmaksızın reformların başlatıldığını belirten İlham Aliyev, “Ulu önderin çok doğru kararı, gençler için yeni imkanlar açtı ve yeni şartların yarattı” dedi. Ayrıca, 199 yılında gençler hakkında bir kararname imzalandığına da konuşmasında yer veren Cumhurbaşkanı Aliyev, ondan sonraki zamanlarda da her zaman gençlere destek olduklarını kaydederek, 2005’ten bu yana üç adet devlet programının kabul edildiğini söyledi. İlham Aliyev, “Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinde 40’a yakın “Gençler Merkezi” kurulduğunu, 44 tane “Olimpiyat Spor Merkezi” olduğunu ve bu merkezlerde antrenman yapanların çoğunluğunu gençlerin teşkil ettiğini toplantının katılımcıları ve Azerbaycan kamuoyuyla paylaştı.

 

“Biz Haklı Olarak Gençlerimizle Gurur Duyabiliriz”

 

Azerbaycan gençlerinin birçok alanda gerçekleştirdiği başarılı faaliyetlere değinen Aliyev, gençlerin Azerbaycan’ın gelişiminde de önemli roller oynadığının altını çizdi. Gençlerin asıl istikametinin eğitim olduğunu, gençlerin milli ve vatanperverlik ruhuyla terbiye alması gerektiğini belirtti. Spordan toplumsal alana gençlerin kazandıkları başarılara teker teker değinen İlham Aliyev, Azerbaycan gençlerinin kahramanlıkları da özel bir vurgu yaptı. Aliyev, “Biz haklı olarak gençlerimizle gurur duyabiliriz. Bizim gençlerimiz toprak uğrunda, vatan uğrunda vuruşuyorlar. Bizim şehitlerimizin büyük çoğunluğu gençlerimiz olmuştur. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Bizim gençlerimiz, askeri zaferlerimizi kazanmışlardır. Nisan Savaşları bizim şanlı, tarihi zaferimizdir ve bu operasyonlara katılanların ekseriyeti gençlerdir” sözleriyle gençlere hitap etti.

 

Toplantıda ayrıca gençler de söz aldı ve konuşmalar yaptı. Askeri üniformayla kürsüye çıkan Karabağ Gazisi Kamil Musavi’nin göğsünün üstündeki Türkiye ve Azerbaycan bayrakları dikkat çekti. Azerbaycan Gençler Günü’nü kutlayan Musavi, “Azerbaycan gençleri, Azerbaycan’ın geleceğidir. Bugün, Azerbaycan’ın geleceği olarak biz gemçlerin üzerine büyük vazifeler düşüyor. Onlardan biri ve birincisi vatanperver olmamızdır” diye konuştu. Musavi “Sayın Cumhurbaşkanı, “İleri” emri verdiğiniz zaman biz gaziler de bu emrin dışında kalmayacağız. Doğrudur, bazıları vücudunun herhangi bir uzvunu yitirmiş insanlar nasıl savaşabilir diye düşünebilir. Lakin, ayağı olmayanlar sürünerek, gözleri görmeyenler hissederek savaşa gidecekler. Yeter ki, halkımız yaşasın, bağımsız Azerbaycanımız var olsun” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

 

 “Gençlerin Layık Oldukları Yere Gelmeleri İçin Bugün Azerbaycan’da Bütün İmkanlar Var”

 

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan Gençler Günü için yapılan toplantıyla ilgili olarak, verdiği bir röportajında “Orada bir araya gelmiş 3500 genç kendi iradesini ve devlete olan sadakatini gösterdi” ifadelerini kullandı ve forumun kendisini olumlu anlamda derinden etkilediğini söyledi. Aliyev röportajında ayrıca, “Azerbaycan gençleri devlete, vatana ne kadar bağlıdır ne kadar cesaretlidir ve ne kadar bilgidir, bir daha gördüm. Gençler gelecek hayatlarında layık oldukları yere gelmeleri için bugün Azerbaycan’da bütün imkanlar var” dedi.

 

Azerbaycan Gençleri Günü 1997’den Bu Yana Kutlanıyor

 

Azerbaycan’da Gençler Günü, 1997 yılında Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından alınan bir kararla kutlanmaya başlandı. Bu sene ise 22’ncisi kutlanan gün Azerbaycan’ın gelişiminde gençlerin rolünü ön plana çıkarırken aynı zamanda da Azerbaycan’ın gençlere verilen önem konusunda dünyada da öncü bir ülke olduğunu gösteriyor. Haydar Aliyev’in atmış olduğu adımla bu gün, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Doğu Avrupa içerisinde ilk defa görkemli şekilde kutlanmaya başlandı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise bu karardan iki yıl sonra 17 Kasım 1999 tarihinde aldığı 54/120 sayılı kararla 12 Ağustos’u “Dünya Gençler Günü” olarak ilan etti.