TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Karabağ Azerbaycandır ve Ünlem!” | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Karabağ Azerbaycandır ve Ünlem!”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Karabağ Ermenistan'dır, nokta" şeklindeki açıklamasına, "Karabağ Azerbaycan'dır, ünlem." şeklinde yanıt verdi.

İlham Aliyev, Soçi'de yapılan 16. Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında konuşma yaptı. Konuşmasında Dağlık Karabağ sorununa değinen Aliyev, Karabağ ve etrafındaki illerin 25 yıldan fazladır Ermenistan'ın işgali altında olduğunu söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın son zamanlarda sık sık, sorunun Azerbaycan, Ermenistan ve Dağlık Karabağ halkı tarafından kabul edilecek şekilde çözülmesi gerektiği şeklinde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Aliyev, "'Dağlık Karabağ halkı' diye bir kavram yoktur. Dağlık Karabağ'ın nüfusu var. Bu nüfus sorun başlayana kadar eşit haklara sahip Azerbaycanlılardan ve Ermenilerden oluşuyordu. Azerbaycan için kabul edilebilir çözüm şudur. Tüm dünya tarafından tanınan toprak bütünlüğünün sağlanması. Göçmenlerin kendi ata yurtlarına geri dönmesi." şeklinde konuştu.

"Karabağ, Tarihi Azerbaycan Toprağıdır"

Paşinyan'ın "Karabağ Ermenistan'dır, nokta" şeklindeki açıklamasını da hatırlatan İlham Aliyev, "Bu, en basit tabirle yalandır. Karabağ, tüm dünya tarafından Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor. Ermenistan kendisi bile bu yasa dışı yapılanmayı tanımıyor. Karabağ, tarihi Azerbaycan toprağıdır. Karabağ Azerbaycan'dır ve ünlem." ifadesini kullandı.