TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AVRUPA AZERBAYCANLILAR KONGRESİ’NİN VII. KURULTAYI BRÜKSEL'DE YAPILDI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AVRUPA AZERBAYCANLILAR KONGRESİ’NİN VII. KURULTAYI BRÜKSEL'DE YAPILDI

4 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi'nin (AAK) VII. Kurultayı gerçekleşti.

4 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi'nin (AAK)  VII. Kurultayı gerçekleşti.

Toplamda 27 Avrupa ülkesinde on binlerce Azerbaycanlıyı bir araya getiren 11 Koordinasyon Konseyinin, 50'den fazla diaspora örgütünün liderleri, bilim, kültür, spor, medya ve iş alanlarında çalışan diaspora mensupları, Azerbaycan’ın Belçika Büyükelçiliği temsilcileri, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı, milletvekilleri Vagif Seyidbeyov ve Elşad Aliyev katıldılar.

Azerbaycan Milli Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte, ülkemizin toprak bütünlüğü için canlarını veren şehitlerimizin aziz hatırası bir dakikalık saygı duruşu ile anıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı Sahil Gasımov, kurultay katılımcılarını ve konuklarını selamladı.

Etkinlikte konuşan Devlet Diaspora Komitesi Başkan Yardımcısı Vagif Seyidbeyov, 12 Nisan 2004'te çalışmalarına başlayan Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan dili ve kültürünün tanıtımı ile Azerbaycan’a dair gerçeklerin Avrupa kamuoyuna aktarılmasına katkıda bulunduğu söyledi. Bugüne kadar yürütülen faaliyetler için Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi yönetimine ve üyelerine teşekkür etti.

Şuşa'da düzenlenen 5. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nda belirlenen strateji doğrultusunda Avrupa'da diaspora ve lobi faaliyetlerinin kapsamının genişletilmesi yönünde önemli adımlar atılmasının planlandığı kaydedildi. Bu amaçla Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi yapısal değişiklikler yapılması ve tek bir yönetim biçiminin oluşturulması gerekmektedir. Bunun bir örneği, çeşitli diaspora örgütlerinin faaliyetlerini koordine etmek için çoğu Avrupa ülkesinde kurulan Koordinasyon Konseyleri’dir. Başkan yardımcısı sözlerine; "Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalar, Koordinasyon Kurullarının faaliyetinin takdire şayan olduğunu bir kez daha göstermiştir. Biz buna Tovuz olayları, Vatan Savaşı, pandemi sürecinde, Ukrayna'daki olaylarla bağlantılı olarak yurttaşlarımızın tahliyesi de dâhil olmak üzere tanık olduk." ifadelerini de ekledi.

Azerbaycan'ın Belçika Büyükelçiliği temsilcisi, Azerbaycan'ın dış politikasının ve Avrupa'nın siyasi merkezi haline gelen Belçika da dahil olmak üzere Batı ülkelerindeki diaspora faaliyetlerinin paralel olarak gelişmesinin sevindirici olduğunu söyledi: "Bu, ülkemizin dış ve diaspora politikalarının başarılı olduğunu ve Devlet Diaspora Komitesi'nin bu yöndeki büyük çalışmasının bir sonucu olduğunu göstermektedir. En önemlisi, aynı zamanda değerli yurttaşlarımızın özverili faaliyetlerini de gösteriyor."

Etkinlik, Devlet Diaspora Komitesi tarafından Azerbaycan diasporasının faaliyetleri hakkında hazırlanan videonun gösterimi ile devam etti.

Daha sonra Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi'nin geçmiş döneme ilişkin raporu kongrede dinlendi. Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi Genel Sekreteri, Finlandiya Azerbaycanlılar Derneği Eş Başkanı Arzu Oktay, Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi Onursal Başkanı Beşar Kömür, "Brabant Azerbaycanlıları Meclisi" Başkanı Ofelia Babayeva, Danimarka'da "Vatan" Derneği Başkanı Sefer Sadıki, İtalya'daki “Azeri” Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Milano Konservatuarı Profesörü Mais Nuriyev, Paris Azerbaycan Evi Başkanı, Fransa'da Azerbaycan Dostları Derneği Genel Sekreteri Mirvari Fataliyeva, Hollanda-Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın konuşma yaptılar. Azerbaycan diasporası tarihinde oluşturulan en büyük kuruluşlardan biri olan Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi faaliyetleri hakkında yorum yapan konuşmacılar, yapısal değişiklikleri memnuniyetle karşıladılar, önerilerde bulundular ve örgütün yeni seçilen üyelerine başarılar dilediler.

Mevcut gereksinimlere uygun olarak, yeni bir yönetim biçiminin oluşturulmasıyla bağlantılı olarak Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi Tüzüğü'nde değişiklik yapılmasına karar verildi. Aynı zamanda, diaspora örgütlerinin faaliyetlerini koordine etmek ve Avrupa'da yaşayan Azerbaycanlıları tek bir merkezden yönetmek için Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi yeni stratejik eylem yönleri belirlendi.

Oylama sonucunda Azerbaycan-Karadağ Kültür ve Ekonomi Merkezi ve aynı zamanda Doğu Avrupa Azerbaycanlılar Koordinasyon Konseyi Müdürü Seyran Mirzazade, Macaristan Azerbaycan Evi Başkanı İbrahim Seferli, Fransa Strasbourg Azerbaycanlılar Koordinasyon Kurulu Koordinatörü Mehriban Ovçuyeva, İtalya'da "Ekonomik Kalkınma Merkezi"nin kurucusu Elhan Richard Sadık-Zade, Avusturya'da Azerbaycan Akademik Birliği Başkanı Kamal Ekberov, Fransa'da yaşayan Avukat Zaur Sadıkbeyli, "Natevan" Derneği Başkanı, Doğu Avrupa Azerbaycanlılar Koordinasyon Konseyi'nin Çek Cumhuriyeti'ndeki Koordinatörü Leyla Beyim Ceferova, Almanya-Azerbaycan Kültür Evi'nin kurucu ortağı Altay Rüstemov ve İsveç'teki "Karabağ" Cemiyeti'nin üyesi Aida Amir Haşimi, Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiler.

Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi geleneğine göre, Sahil Kasımov bundan böyle örgütün onursal başkanı unvanını taşıyacak.

Etkinlik kapsamında diaspora çalışanları Sahil Kasımov, Arzu Hesanova ve Niyazi Hacıyev'e "Diaspora faaliyetinde hizmet için" Azerbaycan Cumhuriyeti madalyası ve Devlet Diaspora Komitesi teşekkür mektupları, Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi üyelerine ise örgütün madalyaları takdim edildi.