TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Alim Gasimov: “Dünya Azerbaycanlılarının V. KURULTAYI’NIN ŞUŞA’DA YAPILMASI bir olaydır” | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Alim Gasimov: “Dünya Azerbaycanlılarının V. KURULTAYI’NIN ŞUŞA’DA YAPILMASI bir olaydır”

Alim Gasimov
Azerbaycan Halk Sanatçısı

Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın Şuşa’da yapılması tarihi bir olaydır. İki yıl öncesine kadar biz bunu sadece arzulayıp, hayal edip hayal edebilirdik. Bugün bu bir rüya değil, bir gerçek. Bu vesileyle her Azerbaycanlıyı tebrik ediyorum.” Bu açıklamalar Azerbaycan Halk Sanatçısı Alim Gasimov’dan geldi.

Onun sözlerine göre; Şuşa’daki Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın haberini basından okuduğunda sevinç ve gurur duydu: “Halkımızın otuz yıldır yaptığı dualar, devletimizin izlediği başarılı siyaset Karabağ ve Şuşa’nın kurtuluşu ile sonuçlanmıştır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, “Sevgili Şuşa, sen artık özgürsün!” Bize bu sevinci yaşatan Muzaffer Başkomutanı İlham Aliyev’e, Azerbaycan Ordusuna, şehitlerimize ve gazilerimize her zaman minnettar olacağız. Bugün Azerbaycan’ın kültür başkenti ilan edilen Şuşa, 2023 yılında da Türk Dünyası’nın kültür başkenti olacak. Şuşa’nın geçen yüzyılın başında olduğu gibi Azerbaycan kültürünün başkenti misyonunu üstlenmeye devam edeceğine ve dünya durduğu sürece de devam edeceğine inanıyorum.

 

MENSUM İBRAHİMOV: “KURULTAY’IN ŞUŞA’DA YAPILMASININ ÖNEMİNİ YILLAR GEÇTİKÇE DAHA İYİ ANLAYACAĞIZ.”

Mensum İbrahimov - Azerbaycan Halk Sanatçısı

Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nın Şuşa’da yapılması halkımız ve devletimiz için büyük önem taşımaktadır. “Özellikle 44 gün savaşındaki tarihi zaferimizin ardından.” Bu açıklama, Azerbaycan Halk Sanatçısı Mensum İbrahimov’dan geldi.

Onun sözlerine göre, son yıllarda yurt dışındaki Azerbaycan diasporasında nicel ve nitel değişiklikler meydana geldi. Biz zamanlar yabancı ülkelere ziyaretlere giderken daha çok Güney Azerbaycan’dan olan soydaşlarımızla diyalog içerisindeydik. Ama son yıllarda diasporamızda hem Avrupa’da hem de Arap ülkelerinde büyük bir örgütlenme var. Aynı zamanda Büyük Vatan Savaşı sırasında Azerbaycan diaspora örgütlerinin gerçek sesimizi tüm dünyaya ilettiğini gördük. Bugün bu insanların Şuşa’da toplanması tarihi bir olaydır. Şuşa’yı ilk defa görenler var ki bu çok önemli. Bugün devletimizin güçlendiğini görüyoruz, okullar, kültür merkezleri ve Devlet Diaspora Komitesi tarafından düzenlenen daha üst düzey etkinlikler görüyoruz. Bazılarına bizzat katıldım. Elbette bunu memnuniyetle karşılıyorum. Zaferimizden bu yana ilk kez Azerbaycan’ın kültür merkezi Şuşa’da Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı yapıldı. Bunun önemini ilerleyen yıllarda daha iyi göreceğiz. Kurultay vesilesiyle dünyadaki tüm Azerbaycanlıları tebrik ediyorum. Gözümüz aydın olsun, bugün alınlarımız açık, başımız dik, muzaffer bir devletin vatandaşlarıyız. Artık bütün dünya bizi daha iyi tanıyor.”

 

MİLLİ MECLİS BAŞKAN VEKİLİ: “DÜNYA AZERBAYCANLILARININ ŞUŞA’DA YAPILACAN V. KURULTAYI TÜM DÜNYAYA BİR MESAJDIR”

Prof. Dr. Fezail İbrahimli
Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkan Yardımcısı

 

Dünya Azerbaycanlılarının Şuşa’daki V. Kurultayı çok büyük siyasi, manevi ve diğer yönleri özünde birleştiren tarihi bir hadisedir.”   
 
Bu görüşler Milli Meclis Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fezail İbrahimli tarafından dile getirildi.

Onun sözlerine göre Şuşa, Azerbaycan’ın sadece kültür merkezi değil, aynı zamanda siyasi merkezidir: “Dünyanın dört bir yanında Azerbaycanlıların bir araya gelmesi, Şuşa’nın zaten bizim olduğunu bir kez daha teyit etmektedir. İkinci olarak, Şuşa’da Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın düzenlenmesi, dünya toplumuna, bakın, dikkatli bakın, Şuşa şimdiden Dünya Azerbaycanlılarının merkezi haline gelmiş, Şuşa ve Karabağ hakkındaki olumsuz düşüncelerinize son vermesi için bir mesajdır. Burası Azerbaycan’ın anavatanı, Azerbaycan toprakları, Azerbaycanlıların şevklerinin beşiğidir.

Fezail İbrahimli, konunun manevi boyutuna da dikkat çekmiştir: “Şuşa her zaman manevi dünyamızın merkezi olmuştur. Oradan dünya müziğine büyük katkıları olan şahsiyetler çıkmıştır. Bir zamanlar sembole çevrilmiş olan Üzeyir Bey, Bülbül ve diğerlerinin heykellerinin üzerindeki ateş, manevi dünyamızın ateşiydi. Bu Kurultay, onların ruhları karşısında bir hesaplaşmadır. Biz geldik, ruhlarınız şad olsun! Şuşa, düşmana karşı durmayı ve işgalcilere kalkan olmayı başaranların her zaman anavatanı olmuştur. Şuşa için can veren kahramanlarımıza da minnetlerimizi sunuyoruz. Bir zamanlar Kafkasya’da büyük güçlerin siyasi çekişme, entrika ve siyasi hırslarının kurbanı olan Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nın Şuşa’da yapılması, siyasi, manevi, bilimsel, uluslararası ve uluslararası büyük bir olay olarak değerlendirilmelidir.

 

MİLLETVEKİLLERİ: “DÜNYA AZERBAYCANLILARININ V. KURULTAYI’NI ŞUŞA’DA YAPMAK, DAYANIŞMAMIZIN DÜNYAYA BİR GÖSTERGESİDİR”

Elnur Allahverdiyev
Milletvekili

 

“Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın Şuşa’da yapılması birliğimizin ve dayanışmamızın dünyaya bir göstergesidir.”

Milletvekili Elnur Allahverdiyev, Baku Time’a verdiği bir röportajda bu açıklamalarda bulundu. Ona göre büyük milletlerin özlemleri de büyüktür:  “Şuşa’nın 28 yıldan fazla süren işgalden kurtuluşu da halkımızın büyüklüğünün,  iradesinin, kararlılığının ve bilgeliğinin sonucudur. Azerbaycan halkının oğulları, kanları ve canları pahasına bu zaptedilemez kaleyi namert düşmandan kurtarmışlardır. İki asır önce şehrimizdeki bu kaleye sığınmasına izin verdiğimiz düşmandan, topraklarımıza yerleşmesine göz yumduk, ekmeğimizi suyumuzu paylaştık. Bu iki yüzyıl boyunca bize ihanet etti, gözünü Şuşa’ya dikti, şehre zarar verdi ve birkaç kez işgal etmeye çalıştı, sakinlerini öldürdü ve 1992’de şehri gasp etti.”

Elnur Allahverdiyev Şuşa şehrinin maneviyatımızın bir simgesi, milli ideolojimizin önemli bir unsuru olduğunu belirterek, “Aynı zamanda bizim için bir kaledir. Tarihimizin kanlı sayfaları bu şehirde yazıldı, halkımızın sırtına hançerler saplandı. Ancak Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev’in önderliğinde yiğit ordumuz, kahraman evlatlarımız, tarihi adaleti yeniden tesis edip Şuşa’yı vatanına geri döndürdüğü için mutluyuz. Şuşa, dünyanın dört bir yanındaki yurttaşlarımız da dahil olmak üzere artık her birimizi kucaklıyor. Bir zamanlar Karabağ hanlarının siyasi başkenti ve şimdi tüm Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa da sevindirici. Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nın Karabağ ve Şuşa’da yapmak parlak bir semboldür ve modern tarihimizde yeni bir sayfa açmak demektir.

Elnur Allahverdiyev, Ermenilerin 28 yıl boyunca bu şehrin kendilerine ait olduğunu tüm dünyaya ispat etmeye çalıştıklarını ancak başaramadıklarını da sözlerine ekledi: “Şehre yerleşmeye çalışsalar da başarısız oldular. Çünkü bu şehir, ruhuyla, binalarıyla, tarihiyle, bugünüyle, sakinleriyle bizim şehrimizdir. Şuşa’nın kurtuluşunun arifesinde, Ortadoğu, Lübnan ve Suriye’den yerlerinden edilmiş sadece 2-3 bin Ermeni buraya yerleştirildi. Neden Ermenistan’daki Ermenilerden hiçbiri buraya taşınmadı? Çünkü bu şehrin kendilerine ait olmadığını biliyorlardı. Kurultayımızı bugün Şuşa’da yapmak dünyaya da bir mesajdır: Şuşa’nın kime ait olduğunu ve bu şehrin gerçek sahibinin kim olduğunu görsünler!”

 

Mahir Abbaszadeh
Milletvekili

Ülkesinde Yerinden Edilmiş Kişiler için Sosyal Kalkınma Fonu Direktörü Milletvekili Mahir Abbaszadeh, Şuşa’daki V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nın Azerbaycan tarihinin en önemli olaylarından biri olduğuna inanıyor. Karabağ’ın merkezindeki Şuşa’da düzenlenen etkinlik, başlı başına tarihi bir olaydır. Buraya katılanların sadece Azerbaycan diasporasının Azerbaycan’daki tanınmış temsilcileri olmadığını, aynı zamanda ülkelerinin sosyo-politik ve kültürel yaşamında ve ekonomik süreçlerinde önemli bir rol oynadıklarını da hesaba katarsak, bir kez daha göreceğiz ki bu Kurultay ne kadar önemlidir.

 

M. Abbaszade, bu prestijli etkinliğin Azerbaycan’ın kurtarılmış topraklarındaki imar ve iskan çalışmalarına önemli bir ivme kazandıracağını kaydetti: “Kurultayı’ın iki panelinden birinin Karabağ’ın Yeniden İmarı ve İskanına Azerbaycan Diasporası’nın Katkıları konusunda olması tesadüf değil” Bu anlamda Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın Şuşa’da düzenlenmesi, bir bütün olarak Karabağ ekonomik bölgesi olan Şuşa’ya ve Doğu Zengazur ekonomik bölgesine yatırım çekmede, buradan göç edenlerin geri dönmesi, ekonominin oluşumunda ve istihdamda öncü rol oynayacaktır. 

 

GAZETECİLER: “ŞUŞA TÜM DÜNYADA AZERBAYCANLILAR İÇİN BÜYÜK BİR SEMBOL HALİNE GELDİ”

Reşad Macid
525. Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni

Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nın Şuşa’da yapmak, modern tarihimizin en önemli olaylarından biridir.” Bu sözler, Azerbaycan Yazarlar Birliği Sekreteri ve 525. Gazete’nin genel yayın yönetmeni Reşad Macid’e aittir. 

Ona göre V. Kurultay’ın Şuşa’da yapılmasının sembolik bir anlamı da vardır: “Farklı ülkelerde yaşayan Azerbaycanlıların ve diaspora temsilcilerinin Şuşa’yı görmeleri ve Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa’yı ziyaret etmeleri büyük bir manevi güçtür. Şuşa’nın tanıtımı, Şuşa’nın bir Azerbaycan şehri olarak 270 yıllık tarihini incelemek ve tanıtmak açısından önemli bir olaydır. Kurultayı’n çok hoş bir hatıra olarak tüm diaspora temsilcilerimizin hafızasında kalacağını düşünüyorum.”

Reşad Macid, Şuşa’nın kurtarılmasının Azerbaycan tarihinin en önemli ve büyük olaylarından biri olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı Şuşa’yı Azerbaycan’ın kültür başkenti ilan etti ve bu yıl “Şuşa Yılı”. Son bir yıl boyunca, hem diasporanın temsilcileri hem de aydınlar olmak üzere birçok kişi Şuşa’yı ziyaret etti ve Şuşa’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Şuşa’da yakın zamanda meclis komisyonu toplantılarının yapılması olumlu bir olaydır. Yazarlar Birliği Kurultayı’nın da Şuşa’da yapılması bekleniyor. Zafer Bayramımız da Şuşa’nın kurtuluşu ile başlar. Bu anlamda Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Şuşa ile ilgili sözleri, Şuşa sevgisi tüm insanlara bulaşıyor.”

 

Prof. Etibar Babayev
Gazeteci

Azerbaycan’ın saygın gazetecisi Prof. Dr. Etibar Babayev de Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın Şuşa’da düzenlenmesini kim düşündüyse muhteşem bir fikirdir: Azerbaycanlıların dünyanın çeşitli kurultaylarında konsey üyesi oldum, kurultaylarda yaptığım filmler gösterildi ve birçok ülkede etkinliklere katıldım. Devlet Diaspora Komitesi’nin kurulması ve geliştirilmesinde yaşayan bir tanık ve katılımcıydım. Şuşa’da düzenlenen kurultay büyük bir olaydır, tarihi zaferimizin meyvesidir.

 

Prof. Dr. Gulu Meherremli
Gazeteci

Saygın gazeteci Prof. Dr. Gulu Meherremli, Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nın çok olumlu bir olay olduğuna ve çok ciddi bir siyasi öneme sahip olduğuna inanıyor: “Bu olayın sembolik anlamı Şuşa’nın dünyadaki tüm Azerbaycanlıları birleştirmesidir. Deniz seviyesinden yüksek bir şehirde böyle bir Kurultay’ın yapılması, Azerbaycan’ın sembollerinden biri olan Şuşa’nın sadece Azerbaycan için değil, tüm dünyadaki Azerbaycanlılar için büyük bir sembol haline gelmesi demektir. Kurutay’ın Şuşa şehrinde önemli “Şuşa Yılı”nda tutulması, hemşehrilerimizin sadece zihinsel ve duygusal olarak birleşmesi için değil, aynı zamanda günümüz dünyasındaki konumumuzu güçlendirmek ve önümüzdeki görevleri yerine getirmek için büyük önem taşımaktadır.”