İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkelerin katılımı ile 4 yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur. İslami Dayanışma Oyunları’nın ilki 2005 yılında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlendi. İslam Konferansı Örgütü’nün 57 üyesi de katıldı. İkinci oyunların İran’da düzenlenmesi planlandı ancak İran ile çıkan anlaşmazlık nedeniyle oyunlar iptal edildi. İslami Dayanışma Oyunları’nın 3.sü 2013 yılında Endonezya’nın Palembang şehrinde yapıldı. İslami Dayanışma Oyunları Konya’da düzenlenmeden önce 2017 yılında Azerbaycan’ın Bakü başkentinde düzenlendi. İslami Dayanışma Oyunları, İslam coğrafyasında spor yoluyla dostluğu, kardeşliği, barışı, huzuru, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamaya katkıda bulunmak amacıyla icra edilen müsabakalar bütününden oluşmaktadır. Ayrıca, İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye olan ülkelerin spor adı altında bir araya gelerek bölgesel ve küresel konular hakkında görüşlerini dile getirmesine de yarayan önemli bir fırsattır. Oyunlara katılan ve İİT üyesi olan ülkeler hem birlik beraberliklerini geliştirmekte hem de dünyaya dayanışma mesajı vermektedirler.
Neden Konya 2021?
08-09 Nisan 2019 tarihlerinde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslami Dayanışma Sporları Federasyonu (ISSF) Kurul Toplantısında; 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın, 20-29 Ağustos 2021 tarihleri arasında Konya’da yapılmasında karar kılındı ve Konya 2021 5. İslami Dayanışma Oyunları (İDO) Ev Sahibi Ülke Anlaşması 19 Aralık 2019 tarihinde Konya’da imzalandı. Ancak, dünyayı sarsan Covid-19 pandemisi sebebiyle İslami Dayanışma Oyunları Organizasyon Komitesi ve ISSF Yönetim Kurulları Konya 2021, 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın 10-19 Eylül 2021 tarihinde yapılmasını planladı. Bu plan da pandeminin hala devam etmesi üzerine rafa kaldırılarak, son raddede oyunların 09-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılmasında mutabık kalındı.
Konya 2021!
9 Ağustos 2022 ve 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunlarına 56 ülkeden gelen 4 binden fazla sporcu, 24 farklı branşta madalya kazanmak için ter döktü. Organizasyonda atıcılık, atletizm, basketbol 3x3, bisiklet, bocce, cimnastik (artistik, aerobik, ritmik), eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, tekvando, voleybol, yüzme, geleneksel okçuluk, para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk, para-yüzme branşlarında madalya kazanmak için mücadele edildi. İslami Dayanışma Oyunları’nın beşincisi İslami Dayanışma Spor Federasyonu ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin katılımıyla düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 5. İslami Dayanışma Oyunları Açılış Töreni’ne katıldı. Kardeş ülke Azerbaycan’ın lideri İlham Aliyev de Erdoğan’a Türkiye’nin bu önemli gününde eşlik etti. İki ülkenin İslami Dayanışma Oyunlarında sürekli yan yana görüntü vermesi ve kardeş ülke Azerbaycan’ın da ev sahibi olarak hissettirilmesi dostluk ve kardeşlik mesajlarının kağıt üstünde kalmayarak sürekli somut örneklerle perçinlendiğini tüm dünyaya gösterdi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Konya Ziyareti
5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışına katılmak amacıyla Konya’ya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mihriban Aliyeva Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasap tarafından havaalanında karşılandı. Cumhurbaşkanı Aliyev, karşılama sonrası, önce sporcuların kaldığı Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubad Kampüsü’ne giderek Oyunlar Köyünü ziyaret etti ve incelemelerde bulundu. Ardından açılış törenine gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile görüştü.
Açılış Öncesi Yemek
İslami Dayanışma Oyunları açılış töreni öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve diğer devlet başkanlarıyla yemekte bir araya geldi.
Açılış Töreni Ardından Mevlâna Müzesine Ziyaret
5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılış törenine İlham Aliyev ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Aliyeva, tören sonrası Mevlâna Müzesini ziyaret etti. Aliyev, görevlilerin müzeye girerken galoş giymesi teklifini reddederek, ayakkabısını çıkartarak müzeye girdi. Aliyev, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’dan müze hakkında bilgi aldı.
Liderler Açılış Seremonisine Katıldı
Konya Büyükşehir Stadı`nda düzenlenen açılış seremonisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen Bin Abdurrahman, Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal, Kuveyt Enformasyon, Kültür ve Gençlik Bakanı Abdulrahman Al Mutairi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile diğer katılımcı ülkelerin temsilcileri ve büyükelçileri ile spor severler katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açılış Konuşması ile Konya 2021 Resmen Başladı
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’5. İslami Dayanışma spor faaliyetlerini başlatıyorum. Tüm emeği geçenleri, şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun’’ cümleleriyle resmi olarak başlayan oyunların açılışı görkemli anlara sahne oldu. Açılış töreni Kuran-ı Kerim’in okunmasıyla başladı. Protokol üyelerinin stada gelmesiyle İstiklal Marşı okundu ve ardından Türk bayrağı göndere çekildi. Daha sonra alfabe sırasına göre oyunlara katılan ülkenin kafileleri bayraklarını taşıyarak stada giriş yaptı. En çok alkışı ev sahibi Türkiye’den sonra Azerbaycan ve Filistin topladı. Oyunlara özel, 21 sayısını içinde barındıran lale biçiminde tasarlanmış olan logo aynı zamanda bu oyunların asıl yapılması gereken yıl olan 2021`i simgeledi. Törende Efes’ten Zeugma’ya, Göbeklitepe’den Ayasofya’ya Türkiye’de buluşan kültürel zenginliklerin tanıtıldığı video yayınlandı. Geceye damgasını vuran diğer önemli an Mevlana’nın silueti stadın üstünde gökyüzüne yansıtıldığı andı. Büyük beğeni alan gösteri “Birlik güçtür!” sloganıyla Mevlana’nın “Ne olursan ol, gel” sözleri ile tüm dünyaya hoşgörü mesajı iletti.
Neden Sekiz Köşeli Yıldız
Sıklıkla Siyonizm yıldızıyla karıştırılan sekiz köşeli Selçuklu yıldızı (Türkistan yıldızı) öz be öz Türk ve İslamiyet sembolüdür. Anadolu Selçukluları’nın başkenti Konya’da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunlarının açılış seremonisinde kullanılan sembol, sosyal medyada sembolü tanımayan birçok kullanıcının hedef oklarına maruz kaldı. Yüzlerce yıllık Türk sembolünü, hemen siyonizmle bağdaştıran izleyiciler esas gerçeği öğrenene kadar neye uğradıklarını şaşırdı. Böylelikle, arama motoruna başvurarak sekiz köşeli yıldızın ne olduğunu anlamaya çalışan izleyiciler, Konya 2021 sayesinde tarihsel ve kültürel sembollerini tanıma fırsatı buldu. Sekiz köşeli yıldız, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir semboldür. Türkistan’dan Balkanlara pek çok tarihî eserde sekiz köşeli yıldızla karşılaşılır. Anadolu’da daha çok Selçuklu yıldızı olarak bilinen sekiz köşeli yıldız, Orta Asya’da Türkistan Yıldızı olarak anılır. Sekiz köşeli yıldızın her bir ucu bir erdemi simgelemektedir. Bu erdemler aynı zamanda İslam’ın temel direkleri olarak kabul edilirler. Bunlar; merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek” olarak sıralanmaktadır. Sekiz köşeli yıldız ‘zafer’ anlamını da taşımaktadır. Dört ana yön ve dört de arayönü bünyesinde toplayan sekiz köşe, bütün yönlerde, girişilen bütün işlerde zafer kazanılacağı anlamını da taşımaktadır. Hem ahlaki değerler açısından hem de mutlak galibin Türk- İslam ülküsü olacağı yönünden güçlü mesajlar içeren bu sembol, 5. İslami Dayanışma Oyunlarında hem açılışta hem de madalyaların arka yüzünde kullanılmıştır. Günümüzde Türk Dünyası’nın en önemli sembollerinden birisi diyebileceğimiz Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı; Türkmenistan Devlet Armasında ve Bayrağında, Azerbaycan Devlet Armasında ve Bayrağında, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü armasında, Mescidi Aksanın tavan süslemesinde, Ravza-i Mutahhare de Hz. Peygamber’in kabri şerifinde ve daha birçok yerde görülmektedir.
Azerbaycan Milletvekili Nurullayeva: "Türkiye Hem Kendi Adına Hem de İslam’a Yakışır Bir Ev Sahipliği Yapıyor."
İslam İşbirliği Teşkilatı İslami Dayanışma Spor Federasyonu İcra Kurulu Üyesi ve Azerbaycan Milletvekili Könül Nurullayeva, 5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında Konya’da 4 kıta ve 56 ülkeden 24 farklı branşta sporcuların buluştuğunu belirterek, “Türkiye hem kendi adına hem de dinimiz İslam’a yakışır bir ev sahipliği yapıyor” dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) İcra Kurulu Üyesi ve Azerbaycan Milletvekili Könül Nurullayeva’nın Türkiye’nin 5. İslami Dayanışma Oyunları’na üst düzeyde ev sahipliği yaptığını söyledi. Konya’da gerçekleşen organizasyon profesyonel düzeyde devam ettiğini, harika bir açılış töreni izlediklerini kaydeden Nurullayeva, “Gerçek bir spor şöleni kutluyoruz. Türkiye hem kendi adına hem de dinimiz İslam’a yakışır bir ev sahipliği yapıyor. İlim ve irfan şehri Konya’da 4 kıta ve 56 ülkeden 24 farklı branşta spor festivali düzenleniyor. Konya misafirperverliğini hoşgörü ve kardeşlik şehri olarak tüm dünyaya sunmaktadır. İslam dünyası dayanışma ve kardeşlik mesajını spor aracılığıyla veriyor. Bu birlik gücümüzü daha da fazla artırıyor. Azerbaycan adına şunu söylemek istiyorum; burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Konya’daki oyunlara katılacak sporcularımızla yaptığı görüşmede, müsabakaları kardeş bir ülkede yapmanın bize ayrı bir güç kattığını kaydetti. Bu, kardeşliğin ve samimiyetin gücüdür. Kazandığımız madalya sayısı her geçen gün artıyor” dedi.
“Kardeş Türkiye’nin Zengin, Kadim Tarihini ve Kültürünü Tüm İslam Alemine Tanıtmak…”
5. İslami Dayanışma Oyunları’nın İslam dünyasında dayanışmaya katkı sağladığını vurgulayan Nurullayeva, sözlerine şu şekilde devam etti: “Oyunların hazırlık sürecini yakından takip eden biri olarak her şeyin en mükemmel şekilde organize edildiğini rahatlıkla söyleyebilirim ki Konya’yı birkaç kez ziyaret ettim ve uluslararası standartlara göre spor altyapısının kurulduğuna tanık oldum. Azerbaycan tecrübesinden yola çıkarak şunu söyleyebilirim, oyunlar için oluşturulan spor altyapısı önümüzdeki yıllarda ülkenin kazancı haline gelecektir. Genç gönüllülerin faaliyeti bizleri daha da mutlu ediyor. Gençler geleceğimizdir. Onların bu spor şölenine katkılarını takdir ediyoruz. Yarışmalara katılan tüm sporcuların izlenimleri üst düzeydedir. Birbirinden ilginç ve heyecan verici yarışmalar düzenleniyor. Bu etkinliğe ev sahipliği yapmak aynı zamanda kardeş Türkiye’nin zengin, kadim tarihini ve kültürünü tüm İslam alemine ve dünyaya tanıtmaktadır."
"Hem Azerbaycan Hem Türkiye, Dünya Çapında Büyük Saygıyı ve Müslüman Dünyasında Büyük Sempatiyi Hak Eden Ülkeler…”
2017 İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapan Azerbaycan’ın dünyaya barış, huzur, birlik ve beraberlik mesajı gönderdiğini kaydeden Könül Nurullayeva, “Azerbaycan bir kez daha İslam dünyasına örnek standartlar sundu. Uluslararası toplum, Azerbaycan örneğinde dayanışmanın güce dönüşmesinin gerçek bir örneğini gördü. 5. İslami Dayanışma Oyunları da seviyeleri ve yeni ilerici standartları sebebiyle yerel ve uluslararası spor camiasından büyük övgü aldı. Aslında Konya, Bakü gibi büyük uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma tecrübesine de sahip. Aynı zamanda hem Azerbaycan hem de Türkiye, dünya çapında büyük saygıyı ve Müslüman dünyasında büyük sempatiyi hak eden ülkelerdir. Konya’da düzenlenen oyunların spor tarihinin en unutulmaz şöleni olacağına ve İslam dünyasında dayanışmanın daha da güçlenmesine hizmet edeceğine eminim” cümlelerini kullanarak hem iki ülke arasındaki birlik ve beraberliğe hem de Konya’nın ev sahipliğine övgülerde bulundu.
Oyunların Türkiye ve Azerbaycan Karnesi
9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları 18 Ağustos günü yapılan kapanış töreni ile son buldu. Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunları’nda Team Türkiye 145 altın, 107 gümüş, 89 bronz olmak üzere toplam 341 madalya ile yarışmayı İslami Dayanışma Oyunları tarihinde ilk defa birinci olarak açık ara farkla zirvede bitirdi. Özbekistan 158 madalya ile ve İran 133 madalya ile Türkiye’yi takip etti. 2017’de Bakü’de düzenlenen bir önceki İslami Dayanışma Oyunları’nı 71 altın, 67 gümüş, 57 bronz olmak üzere toplam 195 madalya ile kapatan Türkiye, oyunları Azerbaycan’ın ardından ikinci olarak tamamlamıştı. Konya 2021’de Azerbaycan’ın karnesi 29’u altın olmak üzere toplam 99 madalya ile 5. İslami Dayanışma Oyunları’nı 4. sırada tamamlamak oldu. Oyunlarda atıcılık, atletizm, basketbol 3x3, bisiklet, bocce, cimnastik (artistik, aerobik, ritmik), eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme, geleneksel okçuluk, para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk, para-yüzme branşlarında yapılan yarışmalarda 54 ülkeden 4 bin 200 sporcu rekabet etti.
Konya 2021 5. İslami Dayanışma Oyunları Kapanış Töreni ile Veda Etti
İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle başlayan Kapanış Töreninde oyunlara katılan ülkelerin bayraklarıyla geçişlerinin ardından oyunlarda görev alan gönüllüler geçit töreni düzenledi. Konya 2021’den kaydedilen görüntülerin izlenmesinin ardından ışık ve havai fişek gösterileri yapıldı. Gösterilerden sonra Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) Başkanı Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardınan Bakan Kasapoğlu İslami Dayanışma Oyunları Bayrağını Turki el-Faysal’a teslim etti. Oyunların son gününde yapılan yarışmalarda Türkiye, okçuluk, cimnastik, karate ve kick boksta 18 altın, 10 gümüş, 9 bronz madalya kazandı.
Cimnastikte asimetrik paralelde Sevgi Seda Kayışoğlu altın, Bengisu Yıldız gümüş, atlama masasında Bilge Tarhan gümüş, Bengisu Yıldız bronz, denge aletinde Bengisu Yıldı bronz, yer hareketinde ise Bilge Tarhan bronz madalya kazandı. Karatede bireysel katada Dilara Bozan, kata erkek takımda Ali Sofuoğlu, Enes Özdemir, Emre Vefa Göktaş’tan oluşan takımımız altın, kadınlar kumite 61 kiloda Gülbahar Gözütok, +68 kiloda Meltem Hocaoğlu Akyol gümüş, 68 kiloda Eda Eltemur, erkekler kumite +84 kiloda Fatih Şen bronz madalya kazandı Okçuluk bireysel finallerinde, klasik yayda Yasemin Ecem Anagöz, Samet Ak altın, Büşra Nur Coşkun gümüş, Mete Gazoz bronz madalya kazandı. Makaralı yayda ise Yeşim Bostan Uçar gümüş, Ayşe Bera Süzer, Emircan Haney bronz madalya kazandı. Kick boksta Hayriye Türksoy Hançer, Bedirhan Ersayar, Emine Arslan, Seyit Battal Ay, Masum Teker, Sabriye Gür, Gözdenur Göktaş, Metin Yörük, Kübra Kocakuş, Ünal Alkayış, Ferhat Arslan, Bediha Taçyıldız, Emrah Yaşar altın, Büşra Demirayak, Ayşe Karaca, Hatip Emlek gümüş, Zeliha Doğan ise bronz madalya kazandı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Konya 2021 5. İslami Dayanışma Oyunları’nı Değerlendirdi
“Türkiye’yi ve sporcularını üst düzey organizasyon ve elde ettikleri birincilik için yürekten tebrik ediyorum. Stadyumda on binlerce seyirci Azerbaycan takımını ev sahibi takım olarak karşıladı.” Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda iyi organizasyon ve elde edilen birincilik için Türkiye’yi kutlayarak, “Oyunlara ev sahipliği yapmak o kadar kolay bir iş değildir. Türkiye bu konuda büyük takdiri hak ediyor.” dedi.
Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Konya’da gerçekleştirilen 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda madalya kazanan sporcularla bir araya geldi. Azerbaycanlı sporcuların 29’u altın 99 madalya kazanarak 5. İslami Dayanışma Oyunları’nı 4. sırada tamamladığını hatırlatan Aliyev, sporcuları ile gurur duyduğunu söyledi.
"Türkiye Büyük Takdiri Hak Ediyor”
Azerbaycan sporcularının stadyumda on binlerce seyircinin alkışıyla ev sahibi takım gibi karşılandığını dile getiren Aliyev, “Türkiye’yi ve sporcularını üst düzey organizasyon ve elde ettikleri birincilik için yürekten tebrik ediyorum. Oyunlara ev sahipliği yapmak o kadar kolay bir iş değildir. Türkiye bu konuda büyük takdiri hak ediyor.” İfadeleri ile kardeş ülke Türkiye’yi tebrik etti.
“Azerbaycanlı Sporcular Kendilerini Evindeymiş Gibi Hissetti”
İslami Dayanışma Oyunlarının kardeş ülke Türkiye’de yapıldığını ve doğal olarak Azerbaycanlı sporcuların kendilerini çok rahat ve evindeymiş gibi hissettiğini belirten Aliyev, açılış töreninde Azerbaycan takımının stada giriş yaptığı esnada Türk seyirciler tarafından alkışlar eşliğinde çok sıcak karşılandığını hatırlattı.