TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
28 MAYIS AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE KUTLANDI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

28 MAYIS AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE KUTLANDI

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 104. yıl dönümüne ithafen İstanbul Üsküdar Üniversitesi'nde konferans düzenlendi.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 104. yıl dönümüne ithafen İstanbul Üsküdar Üniversitesi'nde konferans düzenlendi.

"Karabağ Azerbaycan'dır!" Milli Platformu kapsamında "Karabağ Azerbaycan'dır!" Koordinasyon Derneği, Türkiye-Azerbaycan Büyük Kardeşlik, Dostluk, Kültür ve Stratejik Platformu, Üsküdar Üniversitesi, Anadolu Aydınlar Ocağı’nın ortak organizasyonu ile düzenlenen etkinliğe; Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İstanbul Başkonsolosluğu, Devlet Diaspora Komitesi sorumlu çalışanları, "Karabağ Azerbaycan’dır!" Milli Platformunun liderlik ekibi, üniversitenin öğrenci ve öğretmenleri, yerel toplum ve Azerbaycan diasporasının temsilcileri katıldı.

 

Etkinlik kapsamında; Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Karabağ Azerbaycandır!" Milli Platformu kapsamında "Karabağ Azerbaycan'dır!" Koordinasyon Derneği Başkanı Dr. Elvin Abdurahmanlı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Meclisi Genel Sekreteri Asef Hacıyev, Devlet Diaspora Komitesi Daire Başkanı Vesile Vahidgızı, Türkiye-Azerbaycan Büyük Kardeşlik, Dostluk, Kültür ve Stratejik Platformu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, araştırmacı ve yazar Aygün Hasanoğlu konuşma yaptılar.

 

Bu önemli tarihi olay vesilesiyle etkinliğe katılanları ve halkımızı tebrik eden konuşmacılar, 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'da demokratik ve laik cumhuriyet geleneklerinin temelinin atıldığını ifade ettiler. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, 23 aylık faaliyet döneminde halkımızın milli bilincini ve ideolojisini yeniden kazanmış ve kendi kaderini tayin etme kabiliyetini göstermiştir.

Etkinliğin bir parçası olan "Karabağ Azerbaycandır!" 28 Mayıs 2021'de oluşturulmuştur. Katılımcılara Koordinasyon Derneği'nin bir yıllık faaliyetini anlatan bir video izletildi ve derneğin faaliyetine destek verenlere plaket takdim edildi.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 104. yıl dönümü münasebetiyle Paris'te bir konser düzenlendi. Azerbaycan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, Devlet Diaspora Komitesi’nin ve ülkemizin Fransa'daki büyükelçiliğinin desteğiyle, Fransa'daki Azerbaycan Dostları Derneği tarafından düzenlendi.

 

Etkinliğe katılanlar arasında; Azerbaycan'ın UNESCO Daimi Temsilcisi Elman Abdullayev, Türkiye Cumhuriyeti'nin Fransa Büyükelçisi Refik Ali Onaner, Azerbaycan'ın Fransa Büyükelçiliği Müsteşarı Nigar Hüseynova, Azerbaycan Dostları Derneği'nin kurucusu ve Fransa'nın ilk Azerbaycan Büyükelçisi Jan Peren, diplomatik birliklerin temsilcileri, yerel toplum, kitle iletişim araçları ve Azerbaycan toplumu temsilcileri yer aldı.

 

Etkinliğin sanatsal bölümünde; Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu Sanatçısı, Azerbaycan Halk Sanatçısı Fidan Hacıyeva ve piyanist-besteci Konul Hüseynova'nın seslendirdiği Azerbaycanlı ve Avrupalı ​​bestecilerin eserlerinden oluşan bir konser programı sunuldu. Azeri sanatçıların performansı seyircilerden alkış aldı.

 

28 Mayıs Bağımsızlık Günü ve Azerbaycan-Amerikan Cemiyeti'nin 65. yıl dönümü vesilesiyle, ABD'nin New York şehrinde faaliyet gösteren Türk Evi'nde etkinlik düzenlendi. Azerbaycan-Amerikan Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe diplomatik birliklerin, yerel halkın, Türk ve Azeri topluluklarının temsilcileri katıldı. Tören, Azerbaycan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin milli marşlarının okunmasıyla başlamıştır. Etkinliğin açılışını, Azerbaycan-Amerikan Derneği Başkanı ve Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanı Nağı Bey Şeyhzamanlı'nın torunu Tomris Azeri yaptı. Misafirleri selamlayan Tomris Hanım, 104 yıl önce Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgi vermiştir.

 

Etkinlikte konuşan Azerbaycan'ın ABD Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan'ın BM Daimi Temsilcisi Yaşar Aliyev ve Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, bayram vesilesiyle topluluk üyelerimizi ve halkımızı tebrik etti. Azerbaycan-Amerikan Derneği'nin sosyo-politik, kültürel ve insani alanlardaki faaliyetleri, kültürlerarası anlayışa katkısı büyük beğeni topladı.

Etkinliğin sanatsal bölümünde; Azer Demirov'un (keman) icra ettiği "Sevgili canan" ve "Yaşa Azerbaycan" eserleri ile Güllü Meherremova'nın icra ettiği milli danslarımız "Uzun dere" ve "Beyaz Çiçek" sunuldu.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov'un Azerbaycan-Amerikan Derneği'ni 65. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle kutladığını ve derneğin başkanı Tomris Azeri'yi "diaspora faaliyetinde hizmet için" Azerbaycan Cumhuriyet Madalyası ile ödüllendirdiğini de belirtmek gerekir.

28 Mayıs'ta Berlin'de Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'ne ithafen bir etkinlik düzenlendi. "Harı Bülbül" Azerbaycan Kültür Evi Başkanı, Almanya Azerbaycanlıları İttifakı Başkan Yardımcısı Sevda Badaliouri (Garibova) ve "Harı Bülbül" Azerbaycan Kültür Evi Başkan Yardımcısı Nikol Kadirli'nin moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte; Azerbaycan'ın klasik dönem şairi İmadeddin Nesimi mirasının araştırmacısı, bilim insanı Michael Reinhard Hess, Azerbaycanlı öğrenciler ve Mezunlar Platformu’nun temsilcisi Azerbaycanlı Nezrin Aliyeva konuşma yaptılar.

Ardından ünlü şairimiz Semed Vurgu'nun ünlü şiiri "Azerbaycan", "Harı Bülbül" Azerbaycan Kültür Evi'nde, Azerbaycan dili kursu öğrencisi Fidan Soltanova tarafından seslendirildi. Etkinlik; Azerbaycan’ın ünlü bestekârı Seid Rüstemov'un, Almanya'da yaşayan torunu keman sanatçısı Feride Rüstemov’un şefliğinde "Odlar Yurdu" müzik grubunun verdiği konserle sona erdi.

28 Mayıs Bağımsızlık Günü ve Azerbaycan ile Finlandiya arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü münasebetiyle Helsinki'deki Musiikkitalo Müzik Merkezi’nde görkemli bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Devlet Diaspora Komitesi’nin desteği yanı sıra; Azerbaycan'ın İsveç, Norveç ve Finlandiya'daki büyükelçiliklerinin ortak organizasyonu ve İskandinav Azerileri Koordinasyon Konseyi Koordinatörü, "Azer-Türk" Gençlik Başkanı Ülviyye Cabbarova’nın desteğiyle gerçekleştirildi.

Törende; Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev, Devlet Diaspora Komitesi Başkan Yardımcısı Vagif Seyidbeyov, ülkemizin İsveç, Norveç ve Finlandiya’daki Büyükelçisi Zaur Ehmedov, Finlandiyalı yetkililer, yabancı ülkelerin diplomatik birimlerinin temsilcileri, yerel halk ve Azerbaycan toplumu bir araya geldi.

Törenin açılış konuşmasını, Finlandiya'daki İskandinav Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi Koordinatörü ve "Azer-Türk" Gençlik Örgütü Başkanı Ülviyye Cabbarova yaptı. Ardından Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Müsteşar Yardımcısı Nina Vaskulahti birer konuşma yaptılar.

Etkinliğin sanatsal bölümünde ise Azerbaycan'ın Onur Sanatçısı, ünlü cazcı İsfar Sarabski’nin şeflik yaptığı "İsfar Sarabski Trio" sahne aldı.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla Rusya'nın farklı şehirlerinde etkinlikler düzenlendi.

St. Petersburg'da düzenlenen etkinlikte hemşerilerimiz, bayram vesilesiyle modern Azerbaycan devletinin kurucusu, seçkin devlet adamı Haydar Aliyev'in rölyefini ziyaret ettiler. St. Petersburg ve Leningrad Bölgesi, Azerbaycan Milli-Kültürel Özerkliği ile Azerbaycan'ın St. Petersburg'daki Başkonsolosluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen törende, büyük liderin rölyefinin önüne çiçekler bırakıldı ve bir dakikalık saygı duruşuyla hatırası anıldı.

Törene katılanlara seslenen "St. Petersburg ve Leningrad Bölgesi, Milli-Kültürel Özerkliği" Başkanı Vagif Memişov, 28 Mayıs Bağımsızlık Günü'ne adanan etkinliklerin düzenlenmesinin geleneksel Azerbaycan değerlerinin korunmasına ve yurttaşlarımız arasındaki birliğin güçlendirilmesine hizmet ettiğini söyledi. "Bağımsızlığımız ve tarihimiz, ülkemizin tarihinde şanlı harflerle yazılmıştır. Bugün dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak kabul edilen St. Petersburg'da, Azerbaycan'ın zengin kültürünü yüceltip, kadim tarihini tanıtabildiğimiz için gurur duymalıyız." dedi.

Çeçen Cumhuriyeti'nin Grozni kentindeki Haydar Aliyev Meydanı'nda 28 Mayıs Bağımsızlık Günü'ne ithafen bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlik sırasında Çeçenistan Hükümeti temsilcileri, yerel halk ve Azerbaycan toplumu temsilcileri, Umum Milli lider Haydar Aliyev'in meydandaki anıtını ziyaret ettiler. Anıtın önüne çiçekler bırakıldı, Azerbaycan'ın bağımsız devleti için eşsiz hizmetler yapmış seçkin isimlerin ruhları için de dualar okundu.

28 Mayıs Bağımsızlık Günü ve Azerbaycan ile İtalya arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 30. yıl dönümü vesilesiyle Roma'da tören düzenlendi.

Azerbaycan’ın bu ülkedeki Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ve Azerbaycan halkının katılımıyla gerçekleşen etkinliğe; İtalya Cumhuriyeti Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı, "Yaşayan İtalya Partisi” Başkanı Ettore Rosato, Fırsat Eşitliği ve Aile İşleri Bakanı Elena Bonetti, senatörler ve milletvekilleri, komisyon başkanları, İtalya'dan Avrupa Parlamentosu üyeleri, çeşitli devlet kurumlarının temsilcileri, diplomasi, iş, kültür, akademik çevreler ve kitle iletişim grupları katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından, Azerbaycan'ın İtalya Büyükelçisi Memmed Ehmedzade ve Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ettore Rosato birer konuşma yaptılar.

Etkinlik; Azerbaycanlı besteci, piyanist Kemale Elizade ve İtalyan besteci, gitarist Stefano Muscaritolo'nun seslendirdiği "Dostluk Notları" adlı konser programı ile devam etti. Azerbaycan ve İtalya'nın tanınmış bestecileri ile müzisyenlerin kendi bestelediği eserler olan; "Sarı Gelin", "Ay Laçin", "Güzelim sensin", "Şuşa üzerinde uçmak", "Cennetim Karabağ" gibi şarkıları seslendirerek seyircilerden bol alkış aldılar.

 

Letonya'nın başkenti Riga'da 28 Mayıs Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'ne ithafen tören ve konser etkinliği düzenlendi.

Azerbaycan'ın Letonya Büyükelçiliği tarafından tarihi ve mimari anıt Küçük Gildiya’da düzenlenen resmi resepsiyona, bu ülkenin Ulaştırma Bakanı, Azerbaycan-Letonya Hükümetlerarası Komisyonu Eş Başkanı Talis Linkaits, Letonya Cumhurbaşkanı Dışişleri Danışmanı Solveiga Silkalna, Latviya Seymi, Dışişleri Bakanlığı ve diğer devlet yapılarının yetkilileri, diplomatik kolordu başkanları ve Azerbaycan diaspora örgütlerinin üyeleri katıldı.

Her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan etkinlikte, ülkemizin Letonya Büyükelçisi Elnur Sultanov ve Letonya Ulaştırma Bakanı Talis Linkaits birer konuşma yaptılar.

Etkinlik; Letonya Ulusal Senfoni Orkestrası'nın dört kişilik müzisyen grubu tarafından Azerbaycan, Letonya ve Avrupa bestecilerinin eserlerinin icra edilmesiyle devam etti.

Bu etkinliği, Baltık bölgesinin en büyük kilisesinde Bağımsızlık Günü ve "Şuşa Yılı’na” ithaf edilen bir konser izledi. Azerbaycan Büyükelçiliği ve Riga Katedrali'nin ortaklaşa düzenlediği konsere; Letonya'nın eski Cumhurbaşkanı, Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi üyesi Valdis Zatlers, Letonya Dışişleri Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarının yetkilileri, Letonya'da akredite işlemi yapan diplomatik görev başkanları, yerel halk ve Azerbaycan topluluğunun da aralarında bulunduğu 600 kadar kişi katıldı.