TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
26 AĞUSTOS’UN TÜRKÜN ZAFER GÜNÜ OLDUĞU BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ: LAÇIN AZAD EDİLDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

26 AĞUSTOS’UN TÜRKÜN ZAFER GÜNÜ OLDUĞU BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ: LAÇIN AZAD EDİLDİ

Türklerin “zafer ayı” olarak bilinen Ağustos ayı, tarihte birçok kez Türk zaferine tanıklık etti. Tarih boyunca önemli zaferler Ağustos ayında kazanıldı. Otlukbeli, Çaldıran, Mercidabık, Mohaç, Sakarya ve Belgrad ile Kıbrıs’ın Fethi bu ay içerisinde gerçekleşti. Tarihin dönüm noktalarını oluşturan ve Türk’e Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt ve Anadolu’nun Türk tapusu olduğunu kanıtlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos gününe denk gelişinin güzelliğine bir yenisi daha eklendi. Kaderin güzel bir cilvesi olarak, Laçın kenti de Ağustos’un 26. günü Ermeni işgalcilerden 30 yıl sonra azad edilerek tekrar Azerbaycan bayrağıyla semasını süsledi.

Laçın Ermeni İşgalinden Kurtuldu

Laçın ve köyleri, 15 Mayıs 1992'de Ermeni ordusu tarafından işgal edildi. Sonraki yıllar boyunca da demografik yapıyı lehlerine çevirme amacıyla buralara Suriye ve Lübnan'dan getirilen Ermenilerin yerleştirildi. Azerbaycan, bu durumu savaş suçu ve “Cenevre Sözleşmesi’nin ihlali” olarak değerlendiriyordu. 2. Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan tarafından zaferle taçlandırılmasının ardından 10 Kasım 2020’de Dağlık Karabağ Ateşkes Anlaşması imzalandı. Bu bildiriye göre geçici olarak Rus unsurların kontrolüne verilen, Laçın şehri ve Zabuh ile Sus köylerinin yer aldığı ve "Laçın koridoru" olarak bilinen güzergahtan 26 Ağustos tarihiyle beraber hem Rus birlikleri hem de Ermeni nüfus ayrılarak bölge, Bakü yönetiminin kontrolüne geçti.

30 Yıllık Hasret

26 Ağustos 2022’de kahraman Azerbaycan Türk askeri 30 yıl aradan sonra Laçın kenti ve Sus, Zabuh köylerine Azerbaycan bayrağını çekerek, Başkomutan İlham Aliyev’e tekmil verdi. Böylesi önemli bir günün, Alparslan koutasındaki Malazgirt ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Büyük Taarruz’a denk gelmesi, Türkler için bir diğer övünç kaynağını oluşturdu. Azerbaycan Türkü askerlerin Laçın kentine bayrak diktikleri anlar sosyal medyada binlerce kez izlenme ve beğeni aldı. Ayrıca, bir askerin cebinden Kuran-ı Kerim ve bayrak çıkararak “Türk’ün gücünü gördünüz, bundan sonra da göreceksiniz” söylemleri, sosyal medyada viral oldu.

“Yaşasın Laçın. Yaşasın Azerbaycan"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Twitter hesabından Laçın’ın kurtuluşunu “Bugün 26 Ağustos'ta biz Azerbaycanlılar, Laçın şehrine döndük. Azerbaycan Ordusu Laçın şehrinde konuşlandırıldı. Zabuh ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Bu vesileyle tüm Laçınlıları ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Yaşasın Laçın! Yaşasın Azerbaycan!" sözleriyle duyurdu.”

Erdoğan, Aliyev’i Tebrik Etti

İletişim Başkanlığındwan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Türk’ü mevkidaşı Aliyev’i Laçın kentinin azad edilmesi sebebiyle arama yoluyla tebriklerini iletti. Erdoğan- Aliyev görüşmesinde bölgesel konular ve Türkiye- Azerbaycan ilişkileri ele alındı. Laçın zaferi için Aliyev’i tebrik eden Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Güney Kafkasya’da istikrar ve barışı hedefleyen hakça ve sürdürülebilir bir çözüm için ortaya koyduğu çabaları takdirle izlediğini ifade etti.

Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan süreçlerinin birbirlerini destekleyerek ilerlemesini arzu ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, her durumda kardeş Azerbaycan’la bir ve beraber olduklarını vurguladı.