TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
22. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da Gerçekleştirildi | Türkiye Azerbaycan Dergisi

22. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da Gerçekleştirildi

Bu yıl 22’ncisi organize edilen Marmara Grubu Vakfı'nın Avrasya Ekonomi Zirvesi, İstanbul’da 6-7 Şubat 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 22’ncisi organize edilen Avrasya Ekonomi Zirvesi, İstanbul’da 6-7 Şubat 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi. 22. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yurt dışından 362, Türkiye’den ise 905 katılımcı yer aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım'la beraber Türkiye Cumhuriyeti Tarım Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Başbakan önceki Yardımcısı ve AK Parti Milletvekili Tuğrul Türkeş ve AK Parti Milletvekili Şamil Ayrım da zirveye katılanlar arasındaydı. Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bosna Hersek Federasyon Başkanı Marinko Cavara, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Arnavutluk önceki Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Bosna Hersek önceki Cumhurbaşkanı Mladen İvanic, Hırvatistan önceki Cumhurbaşkanları Stjepan Mesıć ile Ivo Josıpovıć, Karadağ önceki Cumhurbaşkanı Filip Vujanović, Letonya önceki Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers, Moldova önceki Cumhurbaşkanı Petru Lucinschi, Romanya önceki Cumhurbaşkanı Emil Consrantinescu ve Slovenya önceki Cumhurbaşkanı Danilo Türk de 22. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde önceki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le beraber yer aldılar.

 

22. Avrasya Ekonomi Zirvesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in mesajıyla açıldı. Zirve dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanovic ile Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdic özel birer mesaj yayınlayarak etkinliğin önemini vurguladılar. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ali Hasanov, dünyanın ve Avrasya'nın en güzel şehri olan İstanbul'da 22. kez bir araya geldiklerini hatırlatarak, Azerbaycan'ın daima büyük ve güçlü Türkiye'nin destekçisi olduğunu ifade etti. Hasanov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in zirve dolayısıyla gönderdiği mesajı okudu. Zirveye, Ali Hasanov ve Perviz Şahbazov’un yanı sıra Azerbaycan devlet kurumlarından temsilciler ve Azerbaycan ile ilgili olarak faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da katıldı.

 

Azerbaycan Diaspora Destek Fonu ile Marmara Grubu Vakfı arasında “Ortaklık ve İş Birliği Anlaşması” da imzalandı. Diaspora Destek Fonu adına Elşad Aliyev Marmara Grubu Vakfı adına ise İcra Konseyi Üyesi Yüksel Çengel imzalarını attı.

 

Yıldırım: “Geleceğimizi, Devletlerimizi Ve Milletlerimizin Ortak Çıkarlarını Düşünerek Planlamak Mecburiyetimiz Var.”

 

TBMM Başkanı olarak görev yaparken zirveye katılan Binali Yıldırım burada bir konuşma yaparak Avrasya coğrafyasını ilgilendiren birçok önemli konuya değindi. “Avrasya ülkeleri olarak ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeye daha çok zaman ayırmalıyız. Ulaşım, haberleşme, eğitim, sağlık, kültür, turizm, sanayi ve ticaret başta olmak üzere, her alanda ortak çalışma fırsatlarını daha da arttırmalıyız" diyen Yıldırım konuşmasında ayrıca Avrasya bölgesinin 21. yüzyılda medeniyetlerin ve zenginliğin merkezi haline geldiğini ve Türkiye’nin de bu konuda üzerine düşen görevlerin, bölgesini her türlü karışıklık, savaş, şiddet ve terörden korumak; bölgeyi bir çatışma, hesaplaşma sahası olmaktan çıkarmak olduğunu ifade etti. Binali Yıldırım konuşmasında şu sözleri de dile getirdi; “Dünyanın sorunu, bölgesel ve küresel dengesizliklerdir, kalkınma ve refah açığıdır. Bu da bütün sorunların kaynağıdır. Sorunları çözmek için ülkeleri işgal ederek bir sonuç alamazsınız”

 

Bilişim ve teknoloji çağında artık savaşların da gücün de şeklinin değiştiğini ifade eden Yıldırım, “Bugün dünyanın en büyük gücü bilgidir. Bilgiye hakim olan, bilgiyi üreten ve bilgiyi kullananlar, bir adım öne çıkmaktadır. Geleceğimizi, devletlerimizi ve milletlerimizin ortak çıkarlarını düşünerek planlamak mecburiyetimiz var. Bu nedenle Avrasya coğrafyasında var olan yönetişim sorununu, demokrasi ve hukuk açığının süratle giderilmesi gerekiyor” sözlerini konuşmasında belirtti.

 

Hasanov: “Birbirimizin Problemlerini Çözüyor, Sevinici Paylaşıyor, Geleceğe Yatırımlar Yapıyoruz”

 

Zirve sırasında Ali Hasanov, basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve demeçlerinde zirveye önem verdiklerini belirtti. Hasanov, toplantının birçok katılımcısı olduğunu söyleyen Hasanov, hem ortaklık kurduklarını hem de Azerbaycan’ın dertlerini anlattıklarını ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov, “Birliyorsunuz ki, bizim Dağlık Karabağ gibi, işgal edilmiş topraklarımız gibi sorunlarımız var. Bunları iletmekte fayda olduğunu düşünüyoruz ve bunları biz yapıyoruz.” dedi. Ayrıca demecinde şu sözleri vurguladı; “Biz Avrasya’da barış ve stratejik ortaklığı arzu ediyoruz. Halkalara ve devletlere sorunlar yaratan insanlar ve ülkeleri doğru yola çağıracağız. Doğru yolda olan devletlerin ise tecrübesinden faydalanmaya çalışacağız.”

 

Hasanov demecinde ayrıca, Türkiye – Azerbaycan ilişkilerinin önemine de “Türkiye ve Azerbaycan biliyorsunuz ki, iki devlet tek millet prensibiyle ilişkiler kuruyor. Birbirimizin problemlerini çözüyor, sevincini paylaşıyor ve geleceğe yatırımlar yapıyoruz. Azerbaycan şu anda Türkiye’nin en önemli yatırımcısıdır. Azerbaycan, yabancı yatırımlar arasında birinci sıradadır. Artık bu yatırımların sonuçları da var. Biliyorsunuz ki STAR Rafinerisi açıldı. Türk halkına hizmet veriyor. İkili ilişkilerimize hizmet veriyor. Azerbaycan Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olarak Türkiye’de insanlara iş ve refah sağlıyor” sözleriyle değindi.

 

Şahbazov: “Türkiye'nin Bizim Enerji Planlarımızda Özel Bir Yeri Vardır”

 

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ise "Teknolojinin Gelişimi ve İnsanlığı Bekleyen Gelecek" başlıklı oturumda konuşma yaptı. Enerji sektöründeki dijitalleşme hakkında bir konuşma yapan Şahbazov, Azerbaycan'ın enerji potansiyelinin tam olarak değerlendirilmesi için kardeş ülke Türkiye ile beraber çalışmaya hazır olduklarını belirterek, "Türkiye'nin bizim enerji planlarımızda özel bir yeri vardır. İlişkilerimizde dostluk ve kardeşlik anlayışı hakimdir" diye belirtti. Bunların yanında, Şahbazov Azerbaycan'ın bölgenin enerji kavşağı haline gelmekle birlikte kendi gaz ve petrol potansiyelini değerlendirirken uluslararası enerji oyuncuları ile de gücünü birleştirdiğini katılımcılara anlattı.

 

Konuşmasında dijitalleşme ve enerji arasında artan ilişkiye dikkat çekerek Şahbazov, endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm kapsamından sadece ekonomik unsurlardan söz etmenin doğru olmadığını vurgulayarak dijital dönüşümün enerji sahasında da bazı yansımalarının olduğunu ifade etti. Perviz Şahbazov, petrol fiyatlarındaki dalgalanma gibi sıkıntıların çözümü konusunda dijitalleşmenin önemli rol oynadığını söyledi.